KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Günümüzde çok fazla insan kirada oturmaktadır ve oturdukları evde yasal haklardan mahrum kalmamak için kira sözleşmesi yapılmaktadır. Her ne kadar kira sözleşmesi yaparken aranızda anlaşılan bir konu varsa sözleşmeye yazmayı ihmal etmemeniz gerekir. Olası bir durumda sözleşmede madde olarak konulmaması durumu ispatlayamamanıza sebep olacaktır. 

Kira Sözleşmesi Yenileme

Kira sözleşmesini yenilemek, ev sahibi ve kiracı açısından önemlidir. Bu süreçte ev sahibinin evden çıkarması veya güncel kira bedeli olayı bu dönemde belirgin bir hal alıyor. Bu süreçte hem ev sahibinin hem de kiracının yasal haklarını bilmesi ve bu haklarla dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir; 

Sözleşme Bitiminde Ev Sahibi, Kiracıyı Çıkarabilir mi? 

Kira sözleşmesinin bitiminin sonrasında akla gelen sorulardan biri de mülk sahibinin kiracıyı evden çıkarması olmaktadır. Aslında sorunun cevabı Türk borçlar kanunu 347. Maddesinde yer aldığı gibi ev sahibi, herhangi bir mazeret göstererek kiracıyı evden çıkaramaması bulunmaktadır. Bazı istisnalar dışında bu durum ev sahibine göre değil, kiracının ev sahibine çıkacağını bildirmediği sürece çıkaramamaktadır. Ev sahibinin kiracıyı çıkarmak ve sözleşmeyi fesh etmek için istisnai durumlar ise şu şekildedir; 

• Dairenin içinde büyük tadilat yapılması, 

• Kiracının aynı yıl içinde 2 defa kira ödemezse, 

• Kiracının komşuları rahatsız etmesi halinde, 

• Mülk sahibinin, kendisinin veya ailesinin ev ihtiyacı olup o muhitte başka mülkü yoksa, 

• Kiracı olan kişinin iflas etmesi halinde, 

• Kira sözleşmesi 10 yıllık süreyi doldurduğunda, 

• Kiracının imzalamış olduğu tahliye taahhütnamesine dayanarak mülk sahibinin kiracının evden çıkmasını isteyebilmektedir. 

Kira Sözleşmesi Yenileneceği Zaman Sözleşmede Değişiklik Yapılabilir mi?

Kiracı, evden çıkacağını bildirmediği sürece, kira sözleşmesi otomatik olarak sözleşmenin sonunda 1 yıl daha yenilenir. Bu esnada kira sözleşmesi üzerinde kira bedeli dışında değişiklik yapılamamaktadır. Türk Borçlar Kanununun 343. Maddesinde ifade edildiği gibi, kira sözleşmesinde kira bedeli dışında bir değişiklik yapılamamaktadır. 

Ev Sahibi Kiracıya Ne Kadar Zam Yapabilir? 

Kira sözleşmesi süresinin bitmesi halinde mülk sahibi ile kiracı arasında anlaşmaya varılıp mevcuttaki kiraya belirlenen artış oranı uygulanır. Mevcut olan kira bedelinin üzerine kira artış bedeli olarak son 1 yılın TÜFE değişim oranına göre kira artışı belirlenmektedir. Bu artış oranı sözleşme üzerinde 5 yılını doldurmamış olan kiracı için geçerli olup, beşinci yıldan sonra mülk sahibi çevredeki muadil evlerin kira bedeline yakın bir kira artışı isteyebilir. Kira bedelinin güncellenebilmesi için ev sahibi ile kiracının kira bedelinde uzlaşması gerekmektedir. 

Kira Tespit Davası Nedir?

Kira tespit davası, ev sahibinin tüfe oranına bağlı kalmadan veya kiracının kirayı haksız bir biçimde arttırması durumunda taraflar anlaşamaz ve kira tespit davası açılabilir. Kira tespit davası açmak için kira sözleşmesinin olması ve talep edilen kira bedelinin yasal sınır içerisinde olmaması gerekir. Bu şartlar sağlandığı vakit mülk sahibi veya kiracı kira tespit davası açarak yeni kira bedeli belirlenmesini talep edebilmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir